7. festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu 2022. godine

3. – 22. prosinca 2022. godine

Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu postao je već tradicionalno kulturno događanje  koje nas u vrijeme adventa ili došašća daruje nadahnutim izvedbama adventsko-božićnih pjesama. Koncertima klasične, klapske i pučke glazbe, pružit će raznolik i bogat program prelijepih pjesama i napjeva iz hrvatske i svjetske glazbene riznice i uvesti nas u radost Božića!

Ulaz na koncerte je slobodan i ujedno upozoravamo da je zbog ograničenosti prostora u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda potrebno doći ranije.
Zahvaljujemo na potpori Turističkoj zajednici grada Zagreba, Hrvatskom društvu skladatelja, Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda, Općini Stupnik i Župi Stupnik-Lučko, Bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, Kavani Lav i Laudato tv.

Dođite da zajednički kroz ljepotu glazbe osjetimo radost Božića!

Program Festivala

3.12. subota u 19 sati

 • Grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda
 • Koncert Cmreki v snegu spiju
  (adventsko-božićne pjesme iz hrvatske i
  svjetske glazbene riznice)
 • Vedrana Zrnić, mezzosopran i
  Tamara Perc, gitara
  Gost: Ruta Bobić, violina

Mezzosopranistica Vedrana Zrnić i gitaristica Tamara Perc izvest će niz tradicionalnih adventskih i božićnih pjesama iz raznih krajeva Hrvatske pa sve do američkog gospela te tradicionalnih francuskih i engleskih pjesama. Na repertoaru koncerta posebno mjesto zauzet će duhovne skladbe iz klasičnog repertoara renomiranih skladatelja. Umjetničkom doživljaju ovog lirskog koncerta doprinijet će i mlada talentirana violinistica Ruta Bobić.

9.12. petak u 20 sati

 • Bazilika sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu
 • John Rutter: Magnificat za zbor, orkestar i sopran solo
 • Oratorijski zbor Crkve sv. Marka „Cantores sancti Marci“

  Zagrebački omladinski komorni orkestar

  Barbara Pijetlović, solo sopran

  Jurica Petar Petrač, dirigent

Magnificat – poetski izljev hvale, radosti i povjerenja u Boga koji Luka pripisuje Djevici Mariji nakon što je saznala da će roditi Spasitelja Isusa Krista, oduvijek je bio jedan od najomiljenijih i najinspirativnijih biblijskih tekstova. Engleski skladatelj John Rutter u tom je nadahnuću skladao glazbu koja odiše mirom i blještavom radošću. Zahvaljujući Oratorijskom zboru Crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci” i Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača, imat ćemo priliku uživati u odi radosti posvećenoj Djevici Mariji!

10.12. subota u 20 sati

 • Grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda
 • Koncert Ditiću malom hodite
 • Ženska klapa Cesarice

  Gosti: muška klapa Grdelin, Marija Vukšić, sopran i Tamara Perc, gitara

Od hrvatskoga krajnjeg juga do krajnjeg sjevera – tako bi se u malo riči mogao sažeti program božićnoga koncerta Ditiću malom hodite koji će klapa Cesarice u subotu 10. prosinca izvesti u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu. Na njemu će predstaviti najnoviji album istoimena naziva, Ditiću malom hodite, petome nosaču zvuka i ujedno prvome duhovnome, koji izlazi upravo uoči ovoga Božića. Izvest će pjesme i napjeve, od kolende iz Ponikava na poluotoku Pelješcu, tradicionalnih pučkih napjeva iz Vodica i Trogira, šoltanske O, dobri naši pastiri; do u narodu omiljene nježne prigorske božićne uspavanke Oj, Djetešce moje drago i međimurske Cmreki v snegu spiju.

Ove prelijepe napjeve od srca će darovati zagrebačkoj publici, a kao dragi gosti pridružit će im se muška klapa Grdelin, sopranistica Marija Vukšić i gitaristica Tamara Perc.

15.12. četvrtak u 19 sati

 • Grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda
 • Koncert Per Adventum  cum  familia
 • Obiteljski kvartet  A4Wo:

  Andrija Wonnemann, violina, Ana Kirchmayer-Wonnemann, violina,

  Adam Wonnemann, viola i violina, i Adrian Wonnemann, viola i violina

  Gosti: Hana Ilčić, sopran, Vlatka Kladarić, sopran, i Eva Kirchmayer Bilić, čembalo i orgulje

Koncert Per Adventum cum familia obiteljskog kvarteta  A4Wo u sastavu Andrija,  Adam,  Adrian Wonnemann i Ana Kirchmayer-Wonnemann (violine i viole), te njihovih gostiju Hane Ilčić, Vlatke Kladarić (soprani) i Eve Kirchmayer Bilić (orgulje i čembalo), poznatim adventskim i božićnim pjesmama na hrvatskom, njemačkom, engleskom i drugim europskim jezicima, pozivaju na zajednički doživljaj došašća i pripremu proslave rođenja Isusova. Božićne pastorale, harmonije i melodije velikih majstora klasične glazbe (A. Corelli, A. Vivaldi, G. F. Händel, J.S.Bach i B. Papandopulo) toplim tonovima u obiteljskom zajedništvu otpjevat će gudači na svojim instrumentima.

16.12. petak
u 18 sati

 • Kamenita vrata, terasa Kavane Lav
 • Koncert Božićni zvuci s Kamenitih vrata
 • Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“

  Zbog bolesti izvođača (Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“) nastupit će Vedrana Zrnić, mezzosopran, i Tamare Perc, gitara.

Koncertom Božićni zvuci s Kamenitih vrata Akademski zbor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu “Concordia discors” glazbom će ispuniti ulice Gornjega grada ogrnute zimskim plaštem i urešene božićnim drvcima i treperavim svjetlom svijeća. U predblagdansko veče podarit će nam božićne klasične, tradicijske i popularne skladbe različitih stilskih vrsta i epoha.

17.12. subota
u 20 sati

 • Grkokatolička konkatedrala sv. Ćirila i Metoda
 • Koncert Duhovni susret u glazbi
 • Ćirilometodov kor: muški, mješoviti i mladi sastav

  Ženski vokalni sastav Harmonija disonance

  Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić”

Koncert Duhovni susret u glazbi pružit će nam jedinstven doživljaj grkokatoličke i rimokatoličke glazbene tradicije adventsko-božićnog ciklusa koja se stoljećima njeguje na području Hrvatske. Bogatstvo i raznolikost pjesama, od onih liturgijskih do pučkih napjeva podarit će nam doživljaj Božića na jedan osobit način. Dođite na koncert i budite s nama u ljepoti zajedništva.

18.12. nedjelja
u 19 sati

 • Crkva sv. Benedikta u Stupniku
 • Koncert Zvuci došašća
 • Josipa Bilić, sopran i

  Franjo Bilić, orgulje

U prelijepom ambijentu jedne od najstarijih crkvica s južne strane Save, Sv. Benediktu u Stupniku, sopranistica Josipa Bilić i Franjo Bilić na orguljama izvest će adventske pjesme poznatih skladatelja klasične literature iz hrvatske i svjetske glazbene baštine. U glazbenom ozračju podarit će nam duhovnost došašća i radost nadolazećeg Božića.

22.12. četvrtak
u 18 sati

 • Kamenita vrata, terasa Kavane Lav
 • Koncert Poslan bi anđel Gabrijel
 • Gospodnetić singers

Sastav Gospodnetić singersi sastoji se od članova obitelji Gospodnetić kojima se pridružuju prijatelji koji vole višeglasno pjevanje. Pod okriljem svetišta Majke Božje izvest će koncert pod nazivom Poslan bi anđel Gabrijel s nizom prigodnih adventskih pjesama, onih popularnih, ali i pojedinih manje poznatih. Publika će imati priliku uživati u odabranim dijelovima širokog repertoara ansambla koji obuhvaća pjesme od renesanse do Beatlesa.

Letak Festivala