Dobro došli u Hrvatsku!

Jedinstvena po mnogočemu, Hrvatska vuče korijene od davnina, a odlikuje je veliko bogatstvo kulturnih dobara koja govore o burnoj hrvatskoj prošlosti, od rimskog doba, renesanse, baroka, turskih osvajanja pa sve do moderne, a koja su izniman mamac za sve koji posjećuju Hrvatsku. Ako se bogatoj kulturnoj baštini pridoda nevjerojatna ljepota prirode kojom Hrvatska privlači u sva godišnja doba, osam nacionalnih parkova, jedanaest parkova prirode te mnogobrojna baština pod zaštitom UNESCO-a, Hrvatska je zasigurno zemlja nevjerojatne, magnetne privlačnosti.

Više od pedeset glazbenih i filmskih festivala ostavlja bez daha i one najotpornije. Mnogi od njih održavaju se na lokacijama koje potječu još iz davne prošlosti, kada su stazama i putovima koračali rimski vojnici i carevi, osvajali turski paše, najveća djela stvarali svjetski pisci, odmarali se vojvode i kraljevi.

Prelijepe plaže, jedno od najčišćih mora na svijetu, skrovite uvale, jezera i tajanstveni planinski vrhovi, čiste rijeke i voda za piće, fantastična gastronomija i cijenjena vina i rakije, uz svjetski poznatu kulturnu i prirodnu baštinu, najvažnija su bogatstva Hrvatske privlačna svima.

Plodne hrvatske ravnice s kojih možete kušati tek ubrane plodove, dvorci, muzeji i parkovi, riječne luke i obiteljska imanja, vinarije, svježe pečeni kruh koji mami svojim mirisom da ga jedete iznova i opet iznova, neistražena je to unutrašnjost Hrvatske, mjesto mistike i tajni, sna i jave, Hrvatska osjećaja i osjetila.

Da, Hrvatska je sve to, ali i mnogo više. Ona je domovina kravate, padobrana, torpeda, penkale, žarulje s volframovom niti, najbržega električnog automobila i drugog najstarijeg filmskog festivala na svijetu, psa dalmatinca, Marka Pola, jednog od najstarijih europskih gradova i parlamenata te drugih po dužini obrambenih zidina u Europi, najmanje katedrale, najstarijeg arboretuma, domovina velikih sportaša. Zemlja je to iznimnoga prometnog značenja, transverzala koja povezuje istok i zapad Europe, žila kucavica, zemlja prelijepog mora, zelenih gora i prekrasnih ravnica, bogatih polja i naftnih nalazišta.

I na kraju, nikako ne smijemo izostaviti Hrvate! Hrvatski čovjek i njegova ljubaznost magnet su zbog kojih se turisti iznova vraćaju. Katkad će vas gostoljubivost domaćina natjerati da se zapitate jeste li u svojemu domu ili jednostavno – na odmoru u Hrvatskoj!

Izvor: tekst i fotografije iz arhive Hrvatske turističke zajednice.